dwarsliggers

Dwarsliggers ... noodzakelijk om het rechte spoor te houden
          
lees meer over onze filosofie

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Oek rusKort en bondig is een reeks met korte Dwarse bijdragen voor al wie gebeten is om te wéten en beseft dat de gezagsgetrouwe media hun opdracht van Vierde Macht niet vervullen zoals het hoort.

Poetins oorlog: einde van een losgeslagen dictator?

De voorbereiding van de inval

Een bron schreef ons:

Wat ik nu bijna 2 jaar geleden al voorspelde is nu bewaarheid geworden: om 06.00 is de Vlad er aan begonnen. Dat komt er van als ge psychopaten en bully’s hun goesting geeft en behandelt als normale mensen... Ik stuurde in september (2021) de info naar de militair attaché dat ze hier zeer uitzonderlijk een klas miliciens een maand vroeger opriepen. Zelfs een niet al te snuggere gast met militaire achtergrond kon toen uitrekenen wanneer die klas haar ‘opleiding’ zou voltooid hebben: eind februari. Dit hele zaakje is al bedisseld in de (na)zomer van vorig jaar, waarschijnlijk zelfs al veel vroeger. En wie de Rus kent, weet: langetermijnplanning, maskirovka, standvastig vasthouden aan de doelstellingen en "rücksichtlos" voor wat de mogelijke negatieve gevolgen kunnen zijn.”

En verder schrijft onze bron: “Hier stop ik alle communicatie (toch zinloos): we gaan in overlevingsmode. In het meest optimistische (lees: euforische) scenario leidt een overvloed aan body bags aan deze kant tot een omverwerping van de regimes ... maar reken er niet te veel op: de indoctrinatie zit zeer diep en ‘slaven’ (met of zonder hoofdletter) ondergaan alles zeer gewillig. Een ommezwaai kan enkel komen van de ‘elites’ die hun privileges en posities in het gedrang zien komen.”

Het einde van Poetin?

Gewezen NAVO-baas Willy Claes was gast op De Afspraak (25/02) en gaf daar naar mijn aanvoelen twee zeer interessante bedenkingen: (1) Dat Poetin zijn hand overspeelde door een marionettenregering te willen installeren in Kiev en (2) dat Poetin door zijn leugens voor altijd onbetrouwbaar is en onderhandelen met hem moeilijk zo niet onmogelijk is.

De eerste bedenking is vooral interessant omdat hij niets zegt over de Donbassregio. Dat is waarschijnlijk geen vergetelheid voor wie zich herinnert dat Claes kort na de annexatie van de Krim al liet optekenen (in Knack) dat het Westen zich daarbij neerlegde.

De tweede bedenking dat Poetin (voor het Westen) geen deel meer is van een oplossing, gekoppeld aan de ‘ommezaai’ die volgens onze bron enkel kan komen van de Russische “elites” waarover hij sprak, herinnerde mij aan iets dat Claes lang geleden zei tijdens een lezing voor VIRA[1]: Het was zijn overtuiging (waarvoor hij argumenten gaf) dat achter Poetin een groep machtige personen stonden die voor hem de weg effenden en hem ook nu (toen) in hun macht hadden.

Dat de Russische “elites” (onze bron) of  een beperktere groep van machtige mensen (volgens Claes) zich wellicht nu zorgen maken over Poetins invasie is niet vergezocht. Een falen - zelfs een onafhankelijkheid van de Donbassregio is nu geen succes meer – kan leiden tot zijn vroegtijdige ondergang. Na de zovele moorden op tegenstanders waarvoor hij verantwoordelijk is, valt een gewelddadig einde niet uit te sluiten.

Ik denk dat China hier enkele nuttige lessen zal uit trekken voor een annexatie van Taiwan. Chinezen hebben alvast véél meer geduld, maar hun hardnekkigheid overtreft die van Poetin in hoge mate.

Meer dan ooit sta ik achter mijn keuze voor ‘Pjotr’ als schrijversnaam. Uit de Dwarsliggers filosofie: De Russische voornaam Pjotr, kwam er pas in 2006, als protest tegen de moord op Anna Politkovskaja en de personvrijheid in Rusland.

 

Het post-Poetin tijdperk

 

Terwijl de oorlog verder woedt en Europa zeer beducht is voor de Russische dreiging met een nucleaire aanval, lijkt een voluntaristische EU-politiek in de maak, met het doel om Oekraïne uitzicht te geven op lidmaatschap.

In een opmerkelijke analyse (zie afzonderlijke vermelding in deze Lezerstrommel) concludeert Jan als volgt: Historisch is vooral de bocht die Duitsland maakt. Gedurende decennia probeerde dat land met Rusland tot een vergelijk te komen. Die formule blijkt nu onwerkbaar. Zowel de NAVO als de EU moeten komende maanden de hierboven beschreven verregaande consequenties omzetten in totaal nieuw beleid. Kortom een historische koerswending.

Ik vrees dat we op weg zijn om dezelfde fouten te maken als deze na WO II:

Dat we ons opnieuw als wraakzuchtige overwinnaars zullen gedragen en ook de veiligheidsvragen van Poetins' opvolgers zullen negeren.

Werts is daarover duidelijk:

In 1990 na de val van de Berlijnse Muur was voor de toenmalige Duitse kanselier Helmut Kohl de hereniging van de beide Duitslanden de absolute topprioriteit. Jim Baker zou toen als Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken (en bemiddelaar namens de westelijke landen) de Russen hebben beloofd dat de NAVO daarna ‘geen inch’ (2,54 cm) meer zou opschuiven. De toenmalige Duitse minister van Buitenlandse Zaken Hans-Dietrich Genscher (1927-2016) heeft dit, naar verluidt, destijds eveneens beloofd. Dit alles is echter niet schriftelijk vastgelegd.

‘Zo ontstond hét grote meningsverschil tussen Moskou en het Westen dat nu al drie decennia lang hun relatie vergiftigt’, aldus dr. Klaus Wiegrefe in zijn analyse in Der Spiegel van 15 februari. Want Baker ontkent vandaag. Echter de toenmalige Franse minister van Buitenlandse Zaken Roland Dumas herinnert zich die belofte wel degelijk. Hetzelfde geldt voor Jack F. Matlock, destijds de Amerikaanse ambassadeur in Moskou. Hij spreekt van duidelijke verzekeringen (‘categorical assurances’) over geen enkele verdere uitbreiding meer van de NAVO oostwaarts.

In een opflakkering van voluntarisme gaan de EU-bonzen op hun beurt een Maidan-Verhofstaadje doen. Dat Rusland door die onaanvaardbare militaire invasie elke band met OekraÏne zelf doorsneed is evident. Het zullen vooruitziende politici moeten zijn die van deze opportuniteit gebruik maken om met het Rusland-na-Putin een duurzame relatie op te bouwen. Zwakheid maar ook rancune zijn contraproductief.   

 

Misleiding en datamanipulatie moeten groene energiepolitiek redden

 

Een specialist die in een energiewerkgroep zit schreef deze belangrijke bedenkingen over de prijs en haalbaarheid van de federale energiepolitiek:

Het “energiedilemma” is in wezen een gecreëerd perceptieprobleem, Het is géén probleem, want de koppeling van CO2 aan de temperatuurverhoging is marginaal. (nvdr: Hier stoppen Tinne en Conner ongetwijfeld met lezen.)

Even dit: Vandaag zit Tinne Van der Straeten  ( TVS) samen met de EU om de energieprijzen te blokkeren. Waarover het muisstil is, en wat TVS en de EU wel kunnen doen is de koolstoftax (EU ETS) afschaffen die nu de BTW overschrijdt. Die was immers bedoeld om de prijzen hoog te houden. Nu dat ze hoog zijn, is er geen reden om die te behouden, maar dat zal men niet doen omdat dit een vetpot is voor de banken en de groene technologie. In sept 2021 was de prijs 60€/ton. Nu schommelt die rond 80€/ton en in de Energyville simulaties gaat die naar 200€/ton. Prijzen ver boven de aangenomen 50€/ton. Een vertwintigvoudiging van de CO2-prijs op 5 jaar tijd !!! En dit door een puur politiek besliste, puur kunstmatige schaarste die daartoe leidt... 

Met zon en wind is een dubbel netwerk nodig, een voor HE en een volwaardige back up. , Een Duitse studie toont aan dat in 1997 en 2007 de Dunkleflaute van die aard kan zijn dat er een effect is van 100 dagen (en meer indien opslagverliezen meegenomen worden) over een oppervlakte  met een doorsnede van 1000 km en meer. De conclusie was dat een back up nodig is van 2à3 maal de voorstellen van de referentiestudies. Voor België betekent dit niet 2 tot 3 nieuwe gascentrales maar meer dan 6 en daarmee komen we op de originele cijfers genoemd voor de kernuitstap. Daarvoor moet dan nog een dubbel net gebouwd worden.

Voor de windmolenfabrikanten breken zware tijden aan , na de Britse sector komt nu ook Siemens in de problemen https://wattsupwiththat.com/2022/02/25/will-siemens-financially-catastrophic-wind-power-division-bankrupt-the-company/?fbclid=IwAR2_Qet8ECP_qq0iObdnKW40s9qyKcxdwFepF9rqJO_wkUV_lvrM5KD-2mk en de projecties naar haalbaarheid die de EU maakt  zijn dan ook fout.

Een fundamentele regel voor de stabiliteit  is zelfvoorziening en als dit niet mogelijk is een afhankelijkheid te verdelen over zoveel mogelijk dragers. Dit doet TVS niet. Vergeet de opslag van windenergie via batterijen en waterstof, zeker voor de eerste 10 jaar. Brandstofopslag voor kernenergie voor meerdere jaren is geen probleem, het gaat over enkele tonnen en TVS is niet correct dat we daarvoor afhangen van Rusland. Canada is er ook en bijvoorbeeld in Zuid Afrika is het een bijproduct uit de goudmijnen. Eind negentiger jaren betrokken wij Uranium-supplies uit een zevental landen... Strategische uranium-diversificatie was toen voor ons een evidentie.    

Gasopslag voor meerdere jaren is bij ons onmogelijk (Loenhout; maar de capaciteit volstaat nauwelijks voor TWEE weken reserves. Voor aardolie en kolen gaat dit beter Enkel naar gas kijken als back up is kortzichtig. Kolen zijn nog altijd de goedkoopste brandstof en moderne kolencentrales zijn milieutechnisch geen probleem. Wie een moderne kolencentrale bezoekt, beseft niet eens dat hij in een kolencentrale rondloopt... Het alom aanwezige kolenstof is verleden tijd.
Men zou eens TVS met een blinddoek moeten afzetten op een site van een moderne kolencentrale, dan blinddoek afdoen en laten raden in welk soort centrale ze rondloopt. Wedden dat ze gokt op een gascentrale?    

Datamanipulatie moet TVS uit de wind zetten

Hier het manipulatie-oorlogje tussen CREG en ELIA

Ook de CREG zit op de lijn van zware onderschatting van de back up bij kernuitstap

De VTR geeft via haar website toegang tot VREG voorstellen en adviezen op het ELIA rapport https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2022/02/23/het-creg-rapport-dat-niet-online-mocht-blijven-staan/ . Helaas werd dit rapport off line gezet omdat ze het Tine Van der Straeten verhaal onderuithalen. Ja daarvoor dient dus de VRT!

Het advies rapport aan ELIA geeft vanaf blz 36 de vragen van CREG weer die voornamelijk slaan op het achterhouden van data.

In punt 93 vraagt de CREG met aandrang opnieuw dat de simulaties zouden gebeuren “ op basis van 30 historische klimaatjaren” dit betekent de vraag dat de dunkelflaute van 1997 en 2007 moeten meegenomen worden.

Op punt 94: “Elia weigert zelfs na aandringen .....deze kwantitatieve data te verstrekken

Punten 126 tot 128 concluderen dat bovenop de twee grote gascentrales er in feite één tot twee nieuwe bijkomende gascentrales nodig zijn en dat is uiteraard explosief Het behoud van twee kerncentrales is dan ook essentieel
Het totaal-plaatje van TVS is onbestaande. Hoe gaat ze nu bijna 6000 MW nucleair vervangen door amper 2 nieuwe gascentrales van 900 MW???
Gascentrales draaien bovendien normaal niet in baseload modus zoals kerncentrales... daarvoor zijn ze veel te duur in verbruik...
Ik heb nog nergens een sluitend alternatief plan gezien voor wat vandaag aan het net staat gekoppeld...

 

[1] VIRA, Vereniging voor Internationale Relaties, is een "forum waar beleids-en bedrijfsverantwoordelijken, academici en studenten, diplomaten en internationale ambtenaren, journalisten en cultuurdragers en andere actoren van de civiele maatschappij eerstehands informatie en praktijkgetuigenissen kunnen uitwisselen over geopolitieke en veiligheidsvraagstukken.