china vlag landVAN ONZE CORRESPONDENT IN CHINA - De laatste decennia heeft men in China kennis en ervaring ingewonnen over het stabiliseren en opspuiten van nieuwe eilanden. Geen enkele andere natie heeft zo veel land van de zee gewonnen als China.

 

Nieuwe economische landwinning

Door natuurlijke omstandigheden veranderde voortdurend de vorm en ligging van Chongming eiland (in de monding van de Yangtze rivier). Na de stabilisatie van de kusten en de aanleg van een brug en tunnel ligt Chongming nu vast. Het hele eiland, het 2e grootste van China, wordt uitgebouwd tot een eco-centrum. Nu al kan men van Shanghai via Chongming naar Nantong in Jiangsu provincie.

De Yangshan Deep-Water Port (洋山 Yángshān Shēnshui Gang) is gebouwd op land dat gewonnen is op de zee. De grootste containerhaven ter wereld is verbonden met Shanghai door middel van de langste zee-brug ter wereld. Binnenkort komt er ook een landbrug van de Yangshan containerhaven naar Ningbo in Zhejiang provincie. Vandaag rijdt de HST naar Ningbo nog om via Hangzhou en het autoverkeer via de bay bridge. De nieuwe zee-brug gaat de reistijd van Shanghai naar Ningbo halveren.
Van de 10 langste bruggen ter wereld, zijn er 7 in China.

Niet enkel in de Yangtze delta, ook in Hong Kong, Macau, de Oost-Chinese Zee en in de Bohai Zee zijn er grote stukken land gewonnen op de zee.

Landwinning in de Zuid-Chinese Zee

Maar wat er vandaag in alle stilte aan het gebeuren is in de Zuid-Chinese Zee met de Nánshā Qúndǎo (南沙群岛), dat overtreft alle verbeelding. De Amerikanen en sommige buurlanden van China zijn er niet gelukkig mee. Zij gaan bijna dagelijks eens kijken: http://edition.cnn.com/2015/06/17/asia/china-south-china-sea-land-reclamation/

Niet zelden veroorzaken de Amerikaanse verkenningsvluchten incidenten en politieke conflicten waarbij zowel Obama als Xi Jinping straffe uitspraken doen.

Als nuchtere buitenstaander bekeken, indien je de verschillende claims van Vietnam, Maleisie, de Filippijnen en andere landen netjes en objectief naast die van China legt dan kun je niet anders dan besluiten dat de Nánshā in feite Chinees grondgebied zijn. Bovendien heeft de US, na WOII tot in de jaren ’70 de claims van China loyaal gesteund.

Op Google maps en Google earth zien de Chinese zandopspuitingen er allemaal nog vrij bescheiden uit. Maar als je de navigatie kaarten van Amap* en Sogou** bekijkt, dan zie je pas de ware omvang van de lange termijn plannen van China. De eilanden die China daar aan het opspuiten is, worden volgens de Sogou kaart, zo groot als de hele Benelux. En op langere termijn (nu nog niet te zien op de Sogou kaarten) wellicht zo groot als Duitsland en Frankrijk samen.

Onderstaande kaartjes maken de Chinese korte termijnplannen bijzonder duidelijk. Links Google maps, rechts de Sogou map. De rode stippellijn is wat je in China op elke kaart ziet:

landwinning China Google maps      landwinning China Sohou map

Op het Sogou kaartje zijn ook de Taiwanese opspuitingen te zien ten Noorden van Taipei, vlakbij de Japanse Miyako-eilanden

Als de Amerikanen op dezelfde vrij agressieve manier blijven patrouilleren boven de “Spratly’s” (vaak met Filipijnse militairen aan boord) dan komt er een dag dat de Chinezen gaan reageren. Zij hebben zich ongetwijfeld al klaargemaakt voor een tweede “Hainan incident” (In China noemt dit incident 81192) Een propagandastunt zoals in 2001 boven Hainan, dat is precies waar China zit op te wachten. Een dergelijke vernedering kan de US Navy zich geen tweede keer veroorloven.

Eergisteren (17.05.2016) hebben twee Chinese J11 straaljagers een Amerikaans Navy E-P3 spionagevliegtuig onderschept. De Amerikanen vonden dat de Chinezen daarbij erg gevaarlijke maneuvers maakten, maar China heeft dat in alle stelligheid ontkend, ze vlogen gewoon achter het spionagevliegtuig aan.

Gisterenochtend (18.05.2016) is er op de Amerikaanse luchtmachtbasis van Guam een B52 kort na het opstijgen gecrash en helemaal uitgebrand. Die basis, 4000 km van Beijing, wordt vooral gebruikt om de Oost en Zuid Chinese zee te verkennen. De USAF heeft lang gedacht dat Guam hun enige luchtmachtbasis is die niet door ballistische raketten kon bereikt worden maar heeft recent ontdekt dat China met zijn nieuwe DF-26 “Guam killer” moeiteloos Guam zou kunnen raken.

Gelukkig zijn er een paar hoopgevende ontwikkelingen:

  1. De Amerikaanse openbare opinie is langzaam aan het keren. In de mainstream media is het nog niet te merken maar op sommige Amerikaanse online media zijn er al invloedrijke politici die zowel de “US Unilateral Freedom of Navigation Policy” als de “gunboat diplomacy” in de Zuid-Chinese Zee veroordelen.
  2. Donald Trump zal, eens in het Witte Huis, ondanks zijn aversie voor China, de “gunboat diplomacy” snel afbouwen, goed wetend dat daar geen eer te behalen valt. Verder is het opvallend hoe broederlijk China(PRC) in deze samenwerkt met Taiwan(ROC). Na de scheiding van 1949 hebben zij beiden dezelfde claims geërfd op zo goed als alle eilanden in de Zuid-Chinese Zee (samen met nog talloze andere betwiste Chinese gebieden). In 1992 is de Kuomintang met mainland China het “one China principle” overeengekomen. Nu de DPP in Taiwan aan de macht is, gaat de samenwerking met China iets minder vlot, maar inzake de Nánshā (Spratly) and Xisha (Paracel) eilanden is men het roerend eens.

In het westen blijft men de Chinese activiteiten in de Zuid-Chinese zee betwisten. En blijft men de Nánshā en Xisha eilanden steevast de Spratly en Paracel eilanden noemen. Intussen bouwt China gestaag verder, langzaam maar zeker. Door de lange-termijn realpolitik van China zal het westen binnenkort geen andere optie meer hebben dan dit gebied geheel legitiem als Chinees grondgebied te erkennen.

Frans Vandenbosch

__________________________________________________________________________

**Sogou Map
In China groeit het wegennet zo snel dat de grote auto-navigatie-systeem bedrijven dit niet kunnen bijhouden. Ook Google maps of de befaamde navigatie–toeleveranciers van Mercedes, BMW,... hebben geen up-to-date kaarten. Als je in China een splinternieuwe BMW koopt (met BMW navigatiesysteem) dan krijg je van de dealer te horen dat je er best ook een apparaatje kunt bijkopen met Sogou map.   Sogou Map heeft inderdaad de meest recente en meest accurate wegenkaarten in China. Veel nauwkeuriger dan Google Maps of de kaarten van de navi-toeleveranciers van de autoconstructeurs. Op Sohou zie je vaak wegen, nog voor ze klaar zijn, zodat ze kunnen worden vrijgegeven voor navigatie op de dag zelf dat ze geopend worden. Op Sohou zie je ook de files, de flitspalen en zelfs de mobiele snelheidscontroles.

*Amap
Heeft net als Sogou ook heel nauwkeurige wegenkaarten. Maar legt zich meer toe op het promoten van restaurants en winkels.

__________________________________________________________________________

Andere artikesl van onze correspondent in China