technologie02Worden we niet razendsnel een achtergesteld land? Zeker als we ons vergelijken met China. In de media horen we dat Belgische politici vinden  dat China met EANDIS technologie bij ons komt kopiëren. Is dit wel zo? Onze gastauteur Frans Vandenbosch geeft een kort onverzicht van de recente, verbazingwekkende technologische en wetenschappelijke ontwikkelingen in China.

 

Enige tijd terug was ik in Nanjing en ging voor een paar dagen naar Shanghai. Mijn auto liet ik in Nanjing achter. De HST doet de 310 km in precies 67 minuten. En met het ultramodern metro netwerk en een overvloed aan andere verkeersmiddelen heb je in Shanghai niet echt een auto nodig.

Een treinticket boeken doe je best op voorhand want alle treinen zitten propvol. Boeken en betalen doe je met een app op je mobieltje. Een eerste klasse ticket kost 230 CNY (31 EUR). Daarvoor heb je een ruime zitplaats met tafel, een stopcontact, Wifi en een drankje. Treinen in China zijn stipt op tijd en kraaknet, stations zijn ruim en voorzien van alle faciliteiten. De veiligheidscontrole en scanning aan de ingang van de treinstations verloopt, ondanks de talrijke reizigers, bijzonder vlot. De toegang naar de perrons en het instappen is elektronisch georganiseerd met automatische poortjes en scanners, afzonderlijk per trein. In China hebben alle treinen, ook de tweede klasse en niet-HST treinen vooraf toegewezen zitplaatsen. China heeft het grootste HST net ter wereld.

Eens aangekomen in Hongqiao (het oostelijke treinstation en tweede luchthaven van Shanghai) is er keuze tussen vliegtuig, bus, metro, taxi of Didi. Taxi’s rijden af en aan in 4 parallelle rijstroken. De meeste taxi’s in China zijn 10 cm verlengde VW Passat’s, soms ook eens een VW Sharan. De meeste taxi drivers zijn “nóngmín”, inwijkelingen uit het westen van China. Een taxi betalen doe je met WeChat. Daarmee is ook gelijk de fapiao (het wettelijk ontvangstbewijs) geregeld. Omdat het westers bedrijf waarvoor ik de kosten declareer, niet met WeChat overweg kan, vroeg ik een geprinte fapiao. Dat leverde een zucht op en een blik van “waar komt die nog vandaan!”

Een taxi bestellen, dat doe je door je arm te strekken. Meestal stopt al na minder dan een minuut een taxi voor je voeten. Maar na middernacht of als het regent is het vaak moeilijk om een taxi te pakken te krijgen. Daarvoor is er Didi, vroeger Didi Kuaidi (de Chinese Uber)
Een rit bestellen doe je met een app (enkel in het Chinees, niet in English) In de app kun je de bestemming aangeven; de app weet automatisch en precies waar je bent. Na enkele seconden krijg je de prijs op je scherm, de gegevens van de Didi wagen die je gaat oppikken (nummerplaat, merk en kleur van de wagen, naan van de driver) en hoeveel tijd hij nodig heeft om tot bij jou te rijden. De nieuwe versie toont nu ook waar de auto zich bevindt en vanuit welke richting hij komt aangereden. Direct na het instappen begint de “taximeter” op je scherm te lopen. Betalen doe je volautomatisch via je WeChat account, die aan de Didi app gekoppeld is. Het kan ook nog altijd met de klassieke
公共交通卡 (gōnggòng jiāotōng kǎ
) een kaart waarmee je contactloos trein, metro, bus, taxi, etc. kunt betalen. Sommige Didi chauffeurs aanvaarden ook cash geld.

MAGLEVMAGLEV nog niet eens aan TOPsnelheid (510 km/hr)

In Shanghai kun je ook de MAGLEV (MAGnetic LEVitation train) nemen, de snelste operationele trein ter wereld. Die zweeft aan 430 km/uur van Pudong airport richting stadscentrum. De maximumsnelheid van de MAGLEV is 501 km/u. Het geeft een extatisch gevoel om aan die snelheid, zo kort bij de grond, de omgeving te zien voorbijflitsen. Een ticket kost 50 CNY (7 EUR). De MAGLEV werd in gebruik genomen in 2004, het was de bedoeling om de lijn door te trekken naar Hongqiao (de 2e luchthaven) maar na de hevige straatdemonstraties (vlak voor mijn deur!) is daar tot nu toe niets van gekomen. Spijtig.

Nieuwe technologische verwezenlijkingen.

Het gaat allemaal erg snel in China, nieuwe ontwikkelingen volgen elkaar in een razend tempo op. Een overzichtje van losse technologische nieuwigheden die de laatste weken het Chinese nieuws haalden, maar tekenend zijn voor wat er aan het gebeuren is:

In Shanghai is er nu een app waarmee bij een verkeersongeval zowel de aangifte bij de politie als bij de verzekering van de twee betrokken partijen kan geregeld worden. Aan de hand van foto’s van nummerplaten, verzekeringsgegevens, omgeving en de schade wordt het ongeval in een bepaald type ingedeeld. Met die foto’s werken in het centrale commandocentrum van die app politie, gerecht, verzekeringsspecialisten en schade experten samen een oplossing uit. Die komt gemiddeld al na enkele minuten op het scherm van je mobieltje. De snelste regeling tot hier toe was al na 44 seconden. Men werkt nu aan een mogelijke uitbreiding voor verkeersongevallen met gewonden.

Keen Security Lab, een afdeling van de Chinese softwaregigant Tencent, heeft vorige week ernstige gaten ontdekt in de veiligheid van de software van Tesla wagens. (1) De Chinese specialisten konden vrij gemakkelijk vanop afstand de remmen bedienen, de zijspiegels draaien en de achterste kofferklep openen. Intussen heeft Tesla, in samenwerking met KSL Tencent een software update uitgebracht om de gaten te dichten. Veel Amerikanen vonden het bijzonder pijnlijk dat Tesla, hun speerpunt bedrijf, beroep moest doen op Chinese specialisten om dit probleem op te lossen.

SULFShanghai Superintense-Ultrafast Lasers Facility (SULF)

Aan het SULF (Shanghai Superintense Ultrafast Laser Facility) een afdeling van de ShanghaiTech University heeft men begin september een geslaagde test uitgevoerd met een superlaser met een kracht van 8 Peta Watt. (2) De eerste toepassingen in de medische sector worden verwacht tegen eind 2018.

Over militaire toepassingen wordt geen melding gemaakt. Die zijn er natuurlijk wel: een laser met zo’n kracht, kan gemakkelijk een vliegtuig uit de lucht halen of een satelliet beschadigen.

FASTFive-hundred-meter Aperture Spherical radio Telescope (FAST)

In een afgelegen bergstreek in de provincie Guizhou is vandaag de FAST (Five-hundred-meter Aperture Spherical radio Telescope) officieel in gebruik genomen, de grootste ter wereld. (3) In China noemen ze hem de Tianyan 天眼, het “oog op de hemel”.

fertiliteit

Begin dit jaar hebben Chinese wetenschappers aan de Nanjing universiteit een manier gevonden om zaadcellen te maken uit huidcellen. (4) Vorige week zijn onderzoekers aan de universiteit van Bath, UK, gebruik makend van dezelfde katalysatoren, er in geslaagd om vruchtbare eicellen te maken. (5) En, wat een toeval: beide onderzoeksteams besluiten hun rapport met de melding dat ze met IVF vruchtbare muizen hebben gekweekt, die intussen zelf al afstammelingen hebben. En allebei de teams schatten dat het nog minstens vijf jaar gaat duren voor dit op mensen kan toegepast worden.

tram

In Qingdao rijden er sinds 2015 trams, aangedreven door waterstof brandstofcellen.
Dat was destijds de eerste H2 aangedreven tram, intussen zijn er ook in Dubai H2 trams. Stuttgart en andere steden hebben plannen in diezelfde richting.
In Chengdu zijn de eerste waterstof aangedreven treinen uitgetest. Die komen binnenkort op de sporen.  

Openbaarheid van bestuur en rechtszekerheid

Vorige week is men op beperkte schaal begonnen met het uittesten van een nieuwe app waarmee door middel van video streaming alle rechtszaken in real-time kunnen gevolgd worden, met uitzondering van zaken waarbij de staatsveiligheid en dergelijke betrokken zijn. Op Weibo en WeChat is daarop enige heisa uitgebroken over het recht op privacy van verdachten en misdadigers. Een overgrote meerderheid van de Chinezen juicht de nieuwe ontwikkelingen toe. Men hoopt op die manier de invloed van de lokale politici op de rechtspraak te kunnen terugdringen.
In China is het een oud zeer dat bij landonteigeningen voor nieuwe infrastructuurwerken de lokale politici de vergoedingen proberen te beperken. Ook hoopt men om met de nieuwe app de woeker van de 碰瓷 pèngcí te kunnen uitroeien. Pèngcí, letterlijk “porselein aanraken” zijn gewiekste (vaak ingehuurde) komedianten en sjacheraars die door middel van manipulatie en beïnvloeding de vergoedingen voor landonteigening proberen op te drijven.

Er is nu een Facebook drukkingsgroep die Zuckerberg wil dwingen om alle opties en gebruiksmogelijkheden van WeChat te kopiëren.Zij vinden dat Facebook en WhatsApp een te grote technologische achterstand hebben opgelopen op WeChat en willen dat Facebook die snel bijbeent, desnoods door WeChat flagrant te kopiëren.

In een uitgebreid verslag beschreef iemand die lange tijd in China gewoond heeft dat het niet kunnen gebruiken van WeChat in Europa is als terugkeren naar de middeleeuwen. Het ergst van al vind ik nog dat ik nu door uitgerekend de nóngmín als een dinosaurus beschouwd word, als iemand die uit een land komt dat de nieuwe technologische ontwikkelingen niet kan volgen.

Wetenschappelijk onderzoek

Chinese universiteiten leveren nu zoveel wetenschappelijk onderzoek af, vooral op materiaal – technologische gebieden, dat westerse bedrijven (o.a. Bekaert) niet anders meer kunnen dan daarop een beroep te doen. Door financiële en economische beperkingen gebeurt veel van dat onderzoek niet meer in westerse instellingen. China, waar er nog maar enkele jaren geleden een moderne, waterdichte patent- wetgeving kwam, dient de laatste maanden meer patentaanvragen in dan westerse instellingen en bedrijven.

De schier onuitputtelijke budgetten voor wetenschappelijk onderzoek in China trekken onderzoekers aan vanuit de hele wereld. Sommige van mijn Chinese vrienden die jaren geleden hun doctoraat behaalden aan de KUL en daarna uitgezwermd zijn over de hele wereld, zijn intussen al teruggekeerd naar China. Jin Qi, een enzym-wetenschapper, is na haar PhD aan de KUL naar Harvard getrokken. Vandaag, 15 jaar later, als gerenommeerd onderzoeker en intussen Amerikaans staatsburger is, ondanks dat ze in China geboren is, wel door de hele bureaucratie van werkvergunning, medische testen en verblijfsvergunning moeten gaan om in China een nieuw onderzoeksproject te kunnen opstarten. Met de nieuwe visa wetgeving voor buitenlandse studenten, universiteitsprofessoren en wetenschappelijk onderzoekers die vanaf deze week uitgetest wordt, zou dat probleem van de baan moeten zijn. Er zijn nu talentscouts die actief op briljante talenten in de USA en Europa jagen. De brain drain van het Westen is ingezet.

Vlaanderen mist de HST

In Vlaanderen is het een hoofdpunt in het nieuws als men 13 km pechstrook wil gaan ombouwen tot spitsstrook. De minister komt dat zelf op de televisie aankondigen. En de werken zullen klaar zijn in 2019! In China bouwt men nieuwe 6 vaks-autostrades in alle hoeken van het land aan een snelheid van 3 km per dag. Dat is meer dan 1000 km per jaar. Nieuwe HST lijnen worden aangelegd aan 4,5 km per dag. In alle stilte en zonder media heisa. In Beijing is men begonnen aan de 7e ring. Die heeft een diameter van 300 km en gaat in 2018 al klaar zijn.

Vanuit Zaventem zijn er tientallen vluchten naar Afrikaanse landen, maar al vijf jaar geen rechtstreekse vlucht naar Shanghai meer. Blijkbaar zijn luchtvaartmaatschappijen niet meer geïnteresseerd in deze uithoek van de planeet. Een duidelijker voorbeeld dat Vlaanderen de economische en technologische trein gemist heeft, is nauwelijks denkbaar.

方腾波

Frans Vandenbosch

 

320px THE SHANGHAI TO PUDONG AIRPORT MAGLEV LINK SHANGHAI LONGYAN STATION CHINA OCT 2012 (8154535080)

Voetnoten

  1. Car Hacking Research: Remote Attack Tesla Motors
    http://keenlab.tencent.com/en/2016/09/19/Keen-Security-Lab-of-Tencent-Car-Hacking-Research-Remote-Attack-to-Tesla-Cars/

  2. Super Fast Lasers That Are out of This World
    http://english.cas.cn/newsroom/news/201609/t20160909_167573.shtml

  3. FAST Five-hundred-meter Aperture Spherical radio Telescope
    http://fast.bao.ac.cn/en/FAST.html

  4. Mice point way in sperm research
    http://www.shanghaidaily.com/nation/Mice-point-way-in-sperm-research/shdaily.shtml

  5. Making babies without eggs may be possible, say scientists
    http://www.bbc.com/news/health-37337215

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren