GarschagenOver stand-ins, gefabriceerde verhalen en toneelspelers

Nog maar eens de westerse media over China.

In mijn eerdere artikels en ook in mijn boek had ik het al over de walgelijke praktijken van westerse journalisten in China. Over hun gebruik van stand-ins en toneelspelers in tv documentaires. Over de activiteiten van Tom Van de Weghe en Tom Waes in China. Intussen heb ik uit verschillende bronnen vernomen dat http://www.bladedge.com/ in Sjanghai niet enkel drivers en gidsen maar ook stand-ins en toneelspelers levert aan verschillende westerse cameraploegen in China. Ze schrijven ook scenario’s voor interviews en organiseren de hele set-up. Bedrijfjes zoals Bladedge zijn er over heel China.

Bijna alle reportages over China die op de tv-schermen in Europa te zien zijn, worden op die manier in scene gezet. Alle oude clichés en westerse vooroordelen over China worden op die manier nog eens goed benadrukt. Blijkbaar vinden de Chinese bedrijven die daaraan meewerken dat niet zo erg, zolang zij daar maar hun winst kunnen uit halen.

De verslagen die we in de afgelopen weken te zien kregen van Stefan Blommaert over het partijcongres in Beijing waren helemaal in diezelfde trend. Op de VRT werd Xi Jinping voorgesteld als de nieuwe Mao Zedong !

Ook Marije Vlaskamp, China correspondent voor RTL Nieuws en de Volkskrant, brengt haar reportages in dezelfde stijl. Alles past perfect in het beeld dat onze westerse media ons willen voorhouden over China.

Inclusief compleet verzonnen verhalen, fake-dissidenten en interviews met “partijwoordvoerders” die zelfs geen lid zijn van de CCP. Bij de BBC is het niet anders. Het grootste deel van die China correspondenten woont en leeft al jaren in China maar spreekt nog altijd geen Chinees.

Oscar Garschagen

Heel af en toe loopt het eens uit de hand, barst de etterbuil helemaal open. Het geval Oscar Garschagen is daar een prachtig voorbeeld van.

Garschagen, sinds meer dan 10 jaar NRC correspondent in China, had daar een uitgebreide eigen staf van Chinese drivers, gidsen, vertalers en nieuwsaangevers. Zijn rechterhand Zhang Chaoqun werd het na twee jaar van gefabriceerde verhalen stilaan beu en eiste begin dit jaar van Garschagen een meer rechte redactionele lijn en een loonsverhoging. Dat leidde tot wrijvingen en uiteindelijk stevige conflicten. Zhang begon in alle stilte heel gedetailleerde rapporten te maken van de mistoestanden en fabricaties. Die publiceerde hij eerst in het Chinees op Weibo, later op WeChat. Toen Garschagen die ontdekte nam Zhang ontslag en publiceerde een Engelse vertaling op Chinadatainsider:

http://www.chinadatainsider.com/index.php/2017/09/04/guide-to-making-fake-news-in-china/

Toen dat ter ore kwam van Peter Vandermeersch, hoofdredacteur van NRC Handelsblad, gaf hij Garschagen eerst nog de kans om de rapporten van Zhang te weerleggen. Op 5 september schreef Vandermeersch daarover zelf een lang artikel. De argumenten van Garschagen klonken niet erg overtuigend. Vandermeersch liet een eigen onderzoek instellen. Op 21 september werd Oscar Garschagen, na een lange carrière bij NRC, enkele maanden voor zijn pensioen dan toch oneervol en op staande voet ontslagen.

Op de Chinese sociale media was er opluchting. Zhang Chaoqun wordt er geprezen als een klokkenluider.

方腾波

Frans Vandenbosch

 

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren