pvda flickrDe oogst van één week.  We beleefden zopas een heuse communistische betoging in Brussel. Zoiets was al heel lang geleden en dat niet alleen omdat communisten niet bepaald de gewoonte hadden te betogen. Als je zelf beslist, hoef je niet te manifesteren.

vlag DDR 646x350 wijWaar de CD&V met haar hoofd is gebleven, is mij een volstrekt raadsel. Eén van haar grote boegbeelden, Kris Peeters, heeft namelijk besloten de discriminatie op de arbeidsmarkt aan te pakken.

sammy mahdiNa de VS waar Donald Trump inging tegen het establishment, inclusief zijn eigen republikeinse partij, was de eerste ronde van de Franse verkiezingen eveneens een blamage voor de twee sterkhouders: de Parti Socialiste en Les Républicains.

foto: Sammy Mahdi

 

DNV AHoe belangrijk is het DNA voor het succes van een politieke partij? Moet een partij haar eigenheid prijsgeven wanneer andere prioriteiten dat vereisen? Ook N-VA kan na haar electoraal succes deze belangrijke vragen niet ontwijken.

MR BHV Bonus openvld bombDe heimelijke BHV-bonus is niet slecht voor Groen en sp.a, maar is vooral voor Open VLD gunstig. Dat vloekt echter met de VB en LDD achterban van deze partij.

MR Maggie KDGHet Maggie-effect in de niet-BHV-kantons is niet meer en niet minder dan een aantrekking van kiezers van Vlaams Belang en LDD.

Bezint 300x300Bezint eer ge begint, bundelt drie artikels over de resultaten van de verkiezingen. (1) Het succes van een partij (2) Belangrijke Vlaamse dossiers (3) Pleidooi voor een democratischer parlementaire vertegenwoordiging.

MR MDB Maggie De BlockStoefen over Maggie is misschien roekeloos. De transfer van Franstalige stemmen lijkt immers  belangrijker te zijn dan het Maggie-effect dat voornamelijk voormalige Vlaams Belang kiezers aantrekt.

NVAIn de aanloop naar de verkiezingen past het om vragen te stellen bij de uitspraken en het programma van de partijen. Aandacht voor de gedoodverfde overwinnaar: N-VA.

tussen geld staanDe particratie leidt steeds sterker tot een gesloten regime en steeds minder tot een stem van het volk. De financiering, om de partijen te beschermen tegen lobbygroepen, maakt ze zelf tot lobbygroepen.

wie is hetHet gekissebis binnen de regering over de politieke benoemingen toont aan dat de traditionele  partijen nog altijd vastgeroest zitten in een achterhaalde politieke cultuur. Maar waarom vinden ze die benoemingen zo belangrijk?  Daarover blijft het stil in alle kranten.