Beste lezers,

Vooraf
Onlangs verklaarde de hoogste Belgische magistraat dat wij door een verzwakte Justitie geëvolueerd zijn van een rechtsstaat naar een schurkenstaat (état de voyous). De minister van Justitie kon er niet mee lachen, maar diende eerst puin te ruimen nadat betogende Waalse cipiers de ingangsruimte van zijn ambtswoning kort en klein sloegen. Gelukkig zijn de Vlamingen niet zo heetgebakerd, anders was België al lang gesplitst. Voor Dwarsliggers is werkloosheid alvast géén optie!
Niet getreurd, bij ons in ‘la Belgique’ wordt alles voor een tijdje ‘rouge jaune noir’, al vind ik Oranje ook wel een mooie kleur. Tricolore voetbalgekte, het is ooit anders geweest.
Wij Vlamingen vinden dat onze financiële solidariteit met onze armere Franstalige landgenoten weinig respect oplevert. Maar wat dacht u van de Verenigde Staten? Hieronder een tabel met landen die wel gesponsord worden door de VS, maar de VS niet steunen wanneer er gestemd wordt in de Verenigde Naties:

 
                 LAND        STEMT TEGEN VS IN VN
 KOEWEIT   67%
 QATAR   67 %
 MAROKKO   70 %
 VAE   70 %
 JORDANIE   71 %
 TUNESIE   71 %
 SAOUDI ARABIE   73 %
 YEMEN   74 %
 ALGERIE   74 %
 OMAN   74 %
 SOEDAN   75 %
 PAKISTAN   75 %
 LYBIE   76 %
 EGYPTE   79 %
 LIBANON   80 %
 INDIE   81 %
 SYRIE   84%
 MAURETANIE   87 %

Nochtans krijgen verschillende landen royale steun vanuit de VS, waaronder:
Egypte: jaarlijks 2 miljard USD, Jordanië: 193 miljoen USD; Pakistan: 7 miljoen en Indië: 144 miljoen USD, …
Ook zogenaamde ‘’vrienden’ betonen weinig solidariteit met de VS:
Japan 58 % (tégen); Canada 51 %; Frankrijk 46%; Australië 44 %; Groot Brittannië 40 %. De énige loyale partner is Israël dat slechts 11 % keer tégen de VS stemde. 
Zou presidentskandidaat Donald Trump dat al weten?

In deze nieuwsbrief besteden we vooral aandacht aan internationale thema’s en speciaal voor onze Nederlandse lezers een inkijk in de surrealistische situatie van België.
In Knack pleitte CD&V voorzitter voor ‘verbondenheid’ en hekelde hij de polarisatie van sommige N-VA-politici. Hij verwees daarbij naar de uitspraak van Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) die wél de hand uitstak naar een ‘Europese islam’. Voldoende reden voor dwarsliggers om even stil te staan bij deze hoopvolle boodschap in Geert Bourgeois en de islam Is een Europese versie van de islam mogelijk of is het realistischer om te hopen op een ‘ontkerkelijking’ naar analogie met de uitgewoonde Europese katholieke kerk?
Hoeveel kost een nationaliteit? Volgens N-VA is de Belgische nationaliteit te goedkoop (sic). Maar over een meervoudige nationaliteit maakt blijkbaar niemand zich zorgen. Voor dwarsliggers is dat net hét probleem: Weg met de meervoudige nationaliteit.
Er zijn zo van die typisch ‘Belgische ongerijmdheden’ waar weldenkenden het hoofd bij schudden en, helaas, zich daar al te gemakkelijk bij neerleggen. Dat ze niet in staat zijn om buitenlanders op een correcte manier te informeren kan niemand verbazen. Nog belangrijker: In plaats van Vlaanderen te promoten via dure promotiecampagnes zou het een stuk goedkoper zijn om een veto te stellen tegen Belgisch misbruik: Belgische rekenkunde voor buitenlanders
Onze ‘correspondent in China’, Frans Vandenbossche, schreef een nieuwe bijdrage over de landwinning van China in de Zuid-Chinese Zee. Onze Vlaamse en Nederlandse baggeraars zullen er hopelijk wel bij varen. De VS en de Chinese buren zien dat met lede ogen aan, maar zijn onmachtig om daar tegen te reageren. Het bewijst alvast dat de hegemonie van  de VS  onherroepelijk voorbij is: China’s nieuwe eilanden

Veel leesplezier,
Vanwege de Dwarsliggers