Print
Hits: 1731
 
Beste lezers,

Er ligt nog heel wat verse lectuur in onze bibliotheek op u te wachten.
Met een kort stukje van onze correspondent in China, Frans Vandenbosch over Chinees eten willen we uw appetijt opwekken

We zijn benieuwd of onze Nederlandse (en zelfs Vlaamse) lezers deze titel zullen verstaan: Retteke-tetteke-tet, geen vestigingswet. Geschreven door Jan Vercammen, volksvertegenwoordiger en cardioloog. Kort en bondig en zowaar niet gelogen. Het is zijn versie van een communautair geladen probleem waarover we vroeger een bijdrage publiceerden onder de titel, Belgische rekenkunde voor buitenlanders.

Zoals het in onze filosofie staat, lezen we vooral buitenlandse publicaties om ons ‘weten’ te verdiepen. Ditmaal is het de beurt aan een Nederlander, socioloog Ruud Koopmans, directeur van de afdeling migratie, integratie, transnationalisering in het wetenschapscentrum voor sociale studies Berlijn, en docent aan de Humboldt universiteit. Hij mocht zijn observaties publiceren in de Frankfurter Algemeine Zeitung (FAZ). Wegens een taboe niet te lezen in Vlaanderen: Haat in de moslimwereld. Vertaald door G. De Beuckelaer.

Voor 21 juli schreef dwarsligger De Beuckelaer een essay ‘Pleidooi voor een echt migratiedebat’. Daarin toonde hij aan dat zowel ongelijkheid als identiteit/etniciteit belangrijke bouwstenen zijn van de natuurlijke menselijke evolutie. Gastauteur Jaak Peeters breide daar een vervolg aan: De etnische dimensie in het migratiedebat. In een volgende nieuwsbrief zullen we de andere bouwsteen, ongelijkheid verder uitdiepen.

Tenslotte een onderwerp dat vooral de federale beleidsmakers zou moeten interesseren. In de VS is er een waakhond actief die het regeringswerk van dichtbij opvolgt: de POGO, Project on Government Oversight. Eén van de grootste overheidsproject, het peperdure en reeds veelbesproken Joint Strike Fighter project F35 is één van de vele dossiers. Ditmaal een bijdrage over de zegebulletins van de vliegtuigbouwer Lockheed Martin, die volgens deze waakhond vooral peptalk zijn. Ondertussen hebben wij bij de dwarsliggers evenmin stil gezeten in het onderzoek naar de werkelijke kwaliteiten en gebreken van dit vliegtuig. Onze conclusie: er moet nog veel gebeuren vooraleer dit vliegtuig echt operationeel zal zijn. Maar voor een PR-rondvlucht boven Nederland of tijdens een militaire parade is het wel een succes. Wordt vervolgd.

En dan is er nog onze Dwarsliggers bijdrage voor het dossier vervanging F-16, waarin we aantonen dat deze ‘aankoop van de eeuw’ eveneens dreigt te ontsporen. Parlementsvoorzitter Jan Peumans pleitte tijdens zijn 11 juli toespraak  voor méér samenwerking met Nederland. Als dwarsliggers applaudisseren we met plezier voor deze oproep. We hadden wel graag gehoord dat deze samenwerking er een moet zijn tussen gelijkwaardige partners. Daarom hebben we over de militaire samenwerking een provocerende maar daarom niet minder elementaire vraag voor onze Nederlandse partners:
Zou het ongepast zijn mochten wij aan de Nederlanders voorstellen doen die voor ons haalbaar zijn en volstaan? Pas dan zal blijken of een samenwerking voor Nederland meer is dan eigenbelang. Weet dat het kan, en hoe kan u lezen in Een Belgische vaudeville in de maak?

Veel leesplezier en nog veel mooie zomerdagen!

Pjotr,
Dwarsligger