Het is een klassiek voorbeeld van wat er zoal mis kan gaan als nergens in een ontwerpproces iemand aanwezig is die zowel de behoeften van de klant begrijpt, dat belang laat prevaleren en de nodige inhoudelijke kennis bezit om het ontwerpproces vanuit dat oogpunt te sturen.
Men zou kunnen zeggen, dat bovenstaande cartoon de wordingsgeschiedenis schetst van de F-35 Lightning van Lockheed Martin.
Waar het meteen fout ging, was dat de aannemer – Lockheed Martin dus – van meet af aan de behoeften van de opdrachtgevers, de Amerikaanse strijdkrachten, niet begreep (of daar geen boodschap aan had) en in elk verzoek van de generaals een uitgelezen ‘business opportunity’ zag. Nog meer werk, nog meer geld, u vraagt en wij draaien, kassa!
Wat eveneens van meet af aan verkeerd ging, was dat niemand met verstand van zaken – en dat bedoel ik in de breedste zin van het woord – de regie voerde. Het Amerikaanse Congres, opeenvolgende regeringen, buitenlandse overheden die aan het programma deelnamen, generaals en piloten staarden zich blind op dit project dat simpelweg te goed was om waar te zijn.
Lockheed Martin beloofde een in alle opzichten superieur toestel: onzichtbaar voor de radar, dat alle deelnemende partijen gouden bergen zou opleveren en dat desondanks goedkoop in aanschaf en onderhoud zou zijn. En iedereen knikte gretig ja en amen.
Een dwaas stelt meer vragen dan duizend wijzen kunnen beantwoorden
Iedereen? Nee. Her en der stonden mensen op, die vervelende vragen begonnen te stellen. Mensen als Peter Goon (Aus), Johan Boeder (NL), Winslow T. Wheeler en Pierre Sprey, die destijds deel uitmaakten van de oorspronkelijke (Lightweight)
Fighter Maffia,die aan de basis lag van succesvolle gevechtsvliegtuigen als de F-16 en F-18, die vonden dat de F-35 snel uitgroeide tot een “Jack of all trades and master of none” die bovendien te zwaar, te langzaam en bovenal te duur werd.
Ook de Amerikaanse rekenkamer, het US Government Accounting Office (US GAO) trok meermalen aan de bel, velde keer op keer een snoeihard oordeel (het programma vertoonde dezelfde trekken als met de F-22 Raptor; kosten liepen pijlsnel op, de planning werd telkenmale niet gehaald en ondanks beloften van de kant van Lockheed Martin bleven de prestaties van toestellen ver onder de maat en bleken technische onvolkomenheden bijzonder hardnekkig.
Maar een goede verkoper kent zijn klanten…
Er volgden weliswaar hoorzittingen in de Amerikaanse Senaat, maar de senatoren zaten er eigenlijk voor spek en bonen bij, hun oordeel lang geleden al gekocht door lobbyisten van Lockheed Martin, dat aanzienlijke donaties in de campagnekassen van senatoren of hun politieke partijen had gedaan en bovendien honderden tot duizenden banen beloofde in de staten die zij vertegenwoordigden; tegen alle principes van goed management werd het werk gespreid over zo maar 48 van de 50 staten! Van regie of toezicht was dan ook niet echt sprake.
Zelfs de directeur van het Pentagon zelf, die toezicht hield over tal van materieelprojecten en hun testprogramma’s, de Director Operational Testing and Evaluation (D-OTE), dr. Gilmore, vond geen gehoor in Washington toen hij jaren achtereen alarmerende feiten rapporteerde en strenge aanbevelingen deed.
President Donald Trump deed in 2016 een oppervlakkige poging voor de bühne om de prijs van het toestel omlaag te brengen. Hem werd toegestaan dat hij pronkte met andermans veren, maar er veranderde niets wezenlijks.
Op elke substantiële kritiek volgde steeds dezelfde volgorde van zetten:
- Het toestel werd gepresenteerd als onverslaanbaar in elk scenario en als een enorme sprong voorwaarts;
- Piloten werden naar voren geschoven die vertelden hoe geweldig het toestel was;
- Critici werden weggezet als mensen die ofwel geen verstand van zaken hadden (omdat ze zelf geen piloot waren) of als vrekkige zeurpieten, die liever op de centjes letten dan de strijdkrachten te voorzien van het beste materieel dat geld kon kopen;
- Overheidsinstanties die wel kritisch rapporteerden werden ietwat lacherig afgeschilderd als niet in staat om het gehele beeld te kunnen overzien (namelijk dat de Westerse wereld met dit wapen voor minstens vijftig jaar militair dominant zou blijven).
-
De goed-nieuws-show kon zo keer op keer om extra miljarden vragen, bondgenoten werden verzekerd dat er niets ernstigs aan de hand was en critici bleven roepend in de woestijn.