Marrakeshfoto: Savoy hotel in Marrakesh. Waarde lezers, We twijfelen niet aan uw belangstelling voor het recente debat over het VN-document “The Global Compact for Safe, Orderly and Regular Migration (GCM)”. We vermoeden ook dat u al ontdekte dat er twee visies diametraal tegenover mekaar staan. Alleen gaat dit zoveelste document voorbij aan de essentie.

marrakesh migration effHet “Global compact for safe, orderly and regular migration” en de “Politieke Verklaring van Marrakesh” Beknopte voorstelling en kritische bespreking.

Race IQ Sketch OrderFlippedGecultiveerde onwetendheidUit Noorse cijfers blijkt dat het IQ sinds 1975 gestaag omlaag gaat. Worden we effectief dommer, of schort er iets aan de traditionele IQ-test? Nieuw onderzoek leert dat het weinig met genen of migratie te maken heeft.

links rechts zwijgenStefan Millius - Wat ik over de tolerantie van links leerde toen ik een online tijdschrift startte: Linksen vinden het onaanvaardbaar dat ook rechts aan het woord komt.

illegal immigration doorstromingIn een opiniestuk in Knack van 3/6/’18 hielden Ariane Bazan en Ligeia Quackelbeen een pleidooi om ‘slachtoffers uit het beeld te houden’. Hun ondertitel luidt: “Moreel oordeel over de ouders van Mawda zegt niets over juridische verantwoordelijkheid”.

Franse revolutieZopas verscheen van de hand van Bart van Kerckhove (VUB) een korte laudatio aan het adres van de vroeg overleden Koen Raes. Die had namelijk in 1983 een kritisch essay geschreven over het neoliberaal bezitsindividualisme. (Uitgeverij Masereelfonds).

 

ReynebeauIn de bijdrage ‘Baas Gansendonck’ hadden we het over twee belangrijke motieven die aan de basis liggen van de opiniejournalistiek. In deze bijdrage geven we voorbeelden van ideologisch bijgestuurde informatie.

doorstromingJaak Peeters - Guy Tegenbos schreef in ‘zijn’ krant een cursiefje waarin hij aankloeg dat de overheden van dit land niet bij machte blijken om de openbare financiën zo ver te saneren, dat de gewone ontvangsten volstaan om de lopende uitgaven te dekken. Daarom moet de overheid lenen om consumptie te bekostigen. Lenen om te investeren is verantwoord, schrijft Tegenbos, maar lenen om ‘op te eten’ niet. Het is nu al zo ver dat de Belgische staat moet lenen over een periode van 100 jaren. Wij lenen wat onze achterkleinkinderen zullen moeten terugbetalen.

GD President John Adams USAVrijwel onbemerkt installeert zich in ons land een regime dat misschien best met de term ‘neo-communisme’ te omschrijven is. Het is twijfelachtig of we die evolutie nog ooit kunnen omkeren.