de TocquevilleDe Tocqueville

Gastauteur Frank Boll: Met het ontstaan van de democratie begon het gelijkheidsstreven en de vraag of dat verenigbaar was met de vrijheid.

World Government flagVN-rapport: Na de WHO volgt ook de rest van de UNO: de wereldstaat.

noun Resilience 3247121Pierre Therie, voormalig legerkolonel: “De weerbaarheid van België en zijn bevolking is ongelooflijk laag”

door Wim De Smet, 19 mei, 2021 15:55 , in Interview, Weekblad 't Pallieterke

karl popperBij proportionele representatie worden theoretische voordelen gedomineerd door praktische nadelen.

earth global globalisationGlobalisering: Een existentiële keuze voor de toekomst.Dat de globalisering géén vrijblijvend experiment is en heel wat bijwerkingen heeft, kon u lezen in deel 1 en 2 van dit drieluik. Dat er aan de mondialisering ook voordelen zijn, is evident en daar moeten we in onze afwegingen rekening mee houden.

 

comprehension earth educated education royalty free thumbnailDat de globalisering een gevaarlijk experiment is, kon u lezen in het eerste deel van deze reeks over de globalisering of mondialisering van onze leefwereld. Het experiment gaat véél verder dan de oorspronkelijke bevordering van de internationale handel en de ‘grenzeloze’ bewegingsvrijheid. Het wordt alsmaar duidelijker dat de bijwerkingen heel diep inwerken en vragen doen rijzen over de prijs die we voor de mondialisering moeten betalen.

 

social limitIk ben deze dagen fel geschrokken. Geschrokken: niet alleen verbaasd. Dat laatste ook, natuurlijk, bijvoorbeeld over de lichtzinnigheid waarmee aan uitvoerende politiemensen beslissingen worden overgelaten.

2019 fotograafWaarde lezers,

                     De Dwarsliggers wensen u allen zalige eindejaarsfeesten

En naar jaarlijkse traditie sluiten we het jaar af met een overzicht waarin we het breder plaatje bekijken.

OudenampsenZoals inmiddels algemeen bekend hoort te wezen, werd de Belgische ex-premier “president” van Europa. Iedereen weet dat zo’n president niet bestaat. Wel bestaat er een vaste voorzitter van de vergadering van staats- en regeringsleiders. Toch wordt, ook en vooral in de pers, telkens weer de titel “president van Europa” opgevoerd.

Francis FukuyamaFrancis Fukuyama is een schoolvoorbeeld van de moderne Amerikaanse intellectueel. De socioloog, politicoloog en filosoof kreeg zijn opleiding in niet minder dan drie van de prestigieuze “Ivy League” instituten: Cornell, Yale en Harvard. Zijn Japanse wortels doen in de hedendaagse USA weinig ter zake. Het feit dat zijn vader als predikant van de – Calvinistische – “Congressional Church” opgeleid was en godsdienstles gaf is daar wellicht belangrijker.

Gramsci 1922Gastauteur Bart De Meulenaer: Waarom is conservatief zijn zo een vreemde, ja bijna ketterse houding? Wie zorgt toch voor dat negatieve beeld van de conservatief? Tenzij een moslim conservatief is, ik ken er wel eentje uit #wijzijnconservatief, is conservatisme des duivels, zeker als het des Christen’s is.
Een conservatief katholiek is de grootste ketter allertijden. Het kan verkeren, zei Bredero.

free debateEen recent artikel in Knack (11/01) over de stijging van de zeespiegel en het eerdere interview van glacioloog Philippe Huybrechts (VUB) waarnaar verwezen werd (18/12), bracht een ander fenomeen aan het licht: de interpretatie van de vrije meningsuiting én de selectieve toegang tot de media van invalshoeken die afwijken van wat men de gangbare mening kan noemen. Daarmee bewijst Knack eigenlijk dat een afstandelijk debat vanuit alle invalshoeken noodzakelijk is.

world citizenWat hebben de gebeurtenissen in Catalonië en de show in Marrakesh met elkaar te gemeen? Op het eerste gezicht niets. Hoewel.

Marrakeshfoto: Savoy hotel in Marrakesh. Waarde lezers, We twijfelen niet aan uw belangstelling voor het recente debat over het VN-document “The Global Compact for Safe, Orderly and Regular Migration (GCM)”. We vermoeden ook dat u al ontdekte dat er twee visies diametraal tegenover mekaar staan. Alleen gaat dit zoveelste document voorbij aan de essentie.

marrakesh migration effHet “Global compact for safe, orderly and regular migration” en de “Politieke Verklaring van Marrakesh” Beknopte voorstelling en kritische bespreking.

Race IQ Sketch OrderFlippedGecultiveerde onwetendheidUit Noorse cijfers blijkt dat het IQ sinds 1975 gestaag omlaag gaat. Worden we effectief dommer, of schort er iets aan de traditionele IQ-test? Nieuw onderzoek leert dat het weinig met genen of migratie te maken heeft.

links rechts zwijgenStefan Millius - Wat ik over de tolerantie van links leerde toen ik een online tijdschrift startte: Linksen vinden het onaanvaardbaar dat ook rechts aan het woord komt.

illegal immigration doorstromingIn een opiniestuk in Knack van 3/6/’18 hielden Ariane Bazan en Ligeia Quackelbeen een pleidooi om ‘slachtoffers uit het beeld te houden’. Hun ondertitel luidt: “Moreel oordeel over de ouders van Mawda zegt niets over juridische verantwoordelijkheid”.

Franse revolutieZopas verscheen van de hand van Bart van Kerckhove (VUB) een korte laudatio aan het adres van de vroeg overleden Koen Raes. Die had namelijk in 1983 een kritisch essay geschreven over het neoliberaal bezitsindividualisme. (Uitgeverij Masereelfonds).

 

ReynebeauIn de bijdrage ‘Baas Gansendonck’ hadden we het over twee belangrijke motieven die aan de basis liggen van de opiniejournalistiek. In deze bijdrage geven we voorbeelden van ideologisch bijgestuurde informatie.