Print

2002 oxbridge boat raceNog iets over productiviteit, en ook een beetje over burn-out.

In navolging van de roeiwedstrijden die de universiteiten Oxford en Cambridge ieder jaar uitvechten op de Thames in London, besloten ook Bayer en BASF in de twintigste eeuw een dergelijk toernooi op de Rijn in te richten.

BASF barstte van zelfvertrouwen. Die van Bayer zijn namelijk echt wel goed in chemie, daar niet van. Maar wij waren de betere ingenieurs, dat wisten we heel zeker. En inderdaad: we wonnen met nogal wat voorsprong met deze boot.

boat basf01

De Bayeren lieten dat niet op zich zitten, werkten heel hard aan hun boot en trainden heldhaftig. Maar BASF had ook verbeteringen aangebracht en won het jaar daarop weer. Zo ging dat nog vele jaren verder. In Leverkusen geraakten ze gefrustreerd.

Maar toen, einde twintigste eeuw, ontdekten ze in Ludwigshafen de moderne management technieken. Ze zagen het beslissend belang daarvan onmiddellijk in, en namen dat heel ernstig. Heel het kader, van hoog tot laag werd omgeschoold. Dat had aanvankelijk een zeer weldoende invloed op de productiviteit: daar de chefs voortdurend ‘op cursus’ waren konden de arbeiders zich ongestoord op hun werk concentreren en alles liep gesmeerd.

Het directiecomité besliste dat de moderne verworvenheden ook in ons roeiteam moesten ingebracht worden, en zo geschiedde. De verwachtingen waren hoog gespannen.

Het ongelofelijke gebeurde: BASF verloor met twee kilometer achterstand! Hoe kon dat nu, ondanks alle innovatieve technieken die in boot en team ingebracht waren? Wat moesten we nu doen?

boat basf02

Het directiecomité was radeloos, en de zaak werd uitvoerig in de Raad van Bestuur (de slimsten onder de slimmen) behandeld. Die kwamen na een halve dag intensief debat tot een duidelijke stellingname: we moeten eerst proberen de roeier beter te motiveren, en als dat niet helpt uitwisselen.

We houden met spanning onze blik op de toekomst gericht.

Groetjes van een nieuwsgierige Dwarsligger

 

CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=610502

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren