privilegesGastauteur Fank Boll: Privilegiejacht ondermijnt democratie en economie.

Pressiegroepen met enge groepsbelangen die uitzonderingen bedingen op het naoorlogse Westerse model van economische ordening kunnen de economie en de democratie onderuit halen. Dat argumenteerde in 1982 de apostel van de anti-privilegiejacht, de Amerikaan Mancur Olson.

SimpeleDuif US WhiteHouseOnze Simpele Geschulpte heeft opnieuw een straffe toer uitgehaald. Na al zoveel prijzen op de lange afstand gewonnen te hebben, wou hij zoals veel politici en bekende Vlamingen eens opvallen met een stunt: Naar de Verenigde Staten vliegen en in het Witte Huis eens een hartig woordje spreken met de bewoner, een zekere Donald Trump.

Patrick Bernau NEXT Finance 6140244062Wie bij beleggingen de laatste mode volgt, hoopt op hoge opbrengsten. Dat loopt zelden goed af. Waarop moet U letten om niet met de stroom meegesleurd te worden

roundupHet gonst weer van de geruchten dat de onkruidverdelger glyfosfaat (C3H8NO5P), gekend onder de handelsnaam Roundup, zou verboden worden. In Nederland is dat al zo voor particulieren, net als in Brussel - dat would-be staatje.

 

Dev PharmaHet is nu weer heel kalm over Ebola in de mainstream media. Zou de farmaceutische wereld haar slag thuisgehaald hebben? Echter ze is zelf ziek.

BNPBNP Paribas is door de Amerikaanse autoriteiten voor het omzeilen van de sancties tot een monsterboete veroordeeld. Bovendien worden haar mogelijkheden om transacties in dollar af te wikkelen beperkt. De bank zal daardoor, minstens voorlopig, haar traditionele rol in de internationale energiemarkt niet meer kunnen spelen. Die realiteit begint nu langzaam in West Europa door te dringen en de verontwaardiging groeit. Maar is die verontwaardiging wel gerechtvaardigd?

notlearningOnze competitiviteit gaat alarmerend achteruit, maar de politiek wil ‘business as usual’. Als dat maar goed afloopt.

b postB-Post ontvangt ieder jaar een subsidie van 324 miljoen voor het bezorgen van kranten. De krantenwinkels, die niets krijgen, zien daarin oneerlijke concurrentie: ze willen ook mee aanschuiven aan de staatsruif. Maar waarom stelt niemand de evidente vragen naar de zin van die subsidies?