nationalDe voortschrijdende globalisering is blijkbaar nog niet zo ver gevorderd dat de nationale staten bereid zijn al hun bevoegdheden op te geven. Twee voorbeelden: defensie en de nationale energiebehoeften.

Donald TrumpZou er ooit één Amerikaanse president geweest zijn die zo massaal kritiek kreeg in binnen- en buitenland? Ik denk het niet. De grote vraag blijft hoe iemand met zo’n bedenkelijke ‘staat van dienst’ het toch kan maken?

 

 

 

 china vlag landVan onze correspondent

Wat China betreft heeft Donald Trump geen andere optie dan een stevige bocht te maken. Toch doen de VS het beter in China dan Europa.

Michel HouellebecqDankwoord bij ontvangst van de Frank-Schirrmacher-Prijs, vertaald door Sietske Bergsma en gepubliceerd op The Post online

 

UN apocalypse nowGastauteur Dr. Eric Blondeel: Vanuit de VN worden beslissingen rond het klimaat en de wereldgezondheid op wetenschappelijke basis aangestuurd. Klimaatverandering en de 30 jaar jongere COVID pandemie zijn dominant aanwezig. In deze beide probleemkringen zien we treffende gelijkenisseninzake modus operandi en manipulatie.

death horror cutter man nightmare thumbnailGastauteur Eric Blondeel deed onderzoek naar de uitbraak van COVID-19 en maakte een kritische analyse van de manier waarop men nationaal de pandemie aanpakte.

governmenthelpEen debat dat naar aanleiding van corona voor lang zal nazinderen is de omvang van het staatsapparaat

Niall Ferguson Chatham House 2011Onderstaand artikel geeft een interview weer met de toonaangevende historicus Niall Ferguson aan de rand van de conferentie in Davos. Het gesprek vond in het Duits plaats. Ferguson heeft in Duitsland gestudeerd en gewoond en spreekt de taal perfect.

gebeten om te weten DRIE2018 is het tiende jaar dat ik deze afsluiter ‘In de luwte van het aflopend jaar’ schrijf. En net zoals voor alle vorige jaren, was ook 2018 een heel interessant jaar … voor wie voorbij de waan van de dag en dwars door het oppervlakkige keek. Dit jaar ging mijn aandacht vooral naar het grotere verband dat de verschillende belangrijke maatschappelijke problemen gemeen hebben.

VN vlagDeel 1: Enkele “Gevallen”

Gastauteur Dr. ir. Eric Blondeel: Er zijn in de loop van de jaren in de schoot van de VN een aantal organisaties ontstaan die zich met problemen bezighouden waarvoor een ernstige wetenschappelijke achtergrond noodzakelijk is. Ze hebben geprobeerd dat te doen zonder hun intrinsiek politiek karakter af te leggen. Dat kon niet goed gaan en het is dan ook niet goed gegaan.

ErdoganHierbij de brief die Serkan Lokmacioglu, voormalig Turks diplomaat en kapitein, stuurde naar een volksvertegenwoordiger. Na zijn ontslag poogt hij in België een nieuw leven op te bouwen.

BöhmermannDie Gedanken sind Frei

Gastauteur Bart De Meulenaer stelt zich vragen bij de inzichten van de Duitse Bondskanselier, Angela Merkel. Voor Dwarsliggers is het van wezenlijk belang om onze lezers te confronteren met andere meningen. Omdat wij de debatcultuur in Vlaanderen willen aanmoedigen. Aantonen dat er veel méér is dan vóór of tégen zijn.

spionSpionage, het is van alle tijden en daar zijn zelfs vriendschappelijke banden niet tegen bestand. Met het opkomend terrorisme herleefden de inlichtingendiensten en zijn spionnen terug van nooit weggeweest.

LampedusaDe ramp met Afrikaanse vluchtelingen nabij het eiland Lampedusa beroerde heel even de gemoederen. Tot de Rode Duivels de media veroverden. Weg Lampedusa. Onze analyse.

medo persisch rijkPlots is er weer commotie over Iran, en over de mogelijkheid van een Iraanse kernbom. Het lijkt allemaal zo surrealistisch dat men zich gaat afvragen: “Gebeurt dat nu echt?”

iradealDe Verenigde Staten stappen uit de Iranafspraken. „Een einde met verschrikking.“ 1

Markus Somm (Basler Zeitung)

 

 

gasaanval Syrië april 2017Toen op 4 april in het dorp Khan Shaykhun een bom dood en vernieling zaaide wisten we onmiddellijk wie verantwoordelijk was, Assad. De Dsjihadisten lachten zich een breuk toen Donald Trump als vergelding een Syrisch vliegveld bombardeerde!

Foto uit artikel Die Welt

 

 

 

Western Set Universal StudioEr gebeurt iets verontrustends. We zijn volop bezig van onze standaardstommiteit Midden Oosten (de goeden tegen de slechten) weer eens een ‘verbeterde’ versie uit te brengen. Het lijkt wel de ‘sequel’ van een zwakke cowboyfilm.

 

Latuff on Russia in SyriaOlie en gas hebben het geopolitiek denken vanaf het begin van de twintigste eeuw sterk doen veranderen en ligt onder meer aan de basis van het huidige Syrische conflict. Een historische en geopolitieke bespreking vanuit het standpunt van de Russische Beer.

Subcategories

Midden-Oosten

Europese Unie