chinese bird and boatOnze China-kenner Frans Vandenbosch schreef als reactie op het eerder bericht over de complexiteit een reactie vanuit een Chinese invalshoek.

Ik zag de namen en gezichten bij elke zin. De designers, de chief-engineers, de doorwinterde ingenieurs, de ‘lean consultants’, de controllers, …   Ik zag ze allemaal: in Keulen, Sindelfingen, in München en in Shanghai, deze vertegenwoordigers van de nog steeds groeiende, alles overheersende almacht van de project-controllers …

Ik heb ze zo vaak meegemaakt: de kleine interne oorlogen waar veiligheid opgeofferd werd voor geld. Een “vriendelijk verzoek” om een benzinetank-beschermbalk weg te laten in de achterste bumperschelp (geen probleem want “enkel voor de Oost-Europese en Afrikaanse markten” !)  Bij de crashtest bleek de wagen al na enkele seconden in lichtelaaie te staan.  Het lean-idee werd over-mijn-lijk toch doorgevoerd.

Inderdaad:  cultuur als oorzaak voor een ongeval.

In China heeft men het zien aankomen. Daar staat nu in zowat alle jobvereisten voor automotive stylisten, designers, ingenieurs, projectleiders, … :  “German engineering spirit”. “High IQ”  staat er onbeschaamd naast.

Bij Qoros en Great Wall werken enkel nog ingenieurs en designers met die “German Engineering Spirit”. Kandidaten uit het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk of de Verenigde Staten, zelfs met jaren automotive ervaring, worden automatisch geweigerd.
Nog niet alle Chinese automakers hebben het begrepen, maar het gaat in de goede richting. Het Franse kwaliteitsniveau hebben de Chinezen al achter zich gelaten. Duitse kwaliteit is nu het criterium, niet enkel in auto-industrie.

Op dit moment staan er 395 vliegtuigen van het type Boeing 737 Max vliegtuigen aan de grond. In de Verenigde Staten is een instructie uitgestuurd om alle Amerikaanse 737 Max naar het Mojave airplane graveyard te vliegen.  China, dat veruit het grootste aantal 737 Max in dienst heeft, heeft geen vliegtuigkerkhof vergelijkbaar met Mojave.  Alle (bijna 5000) bestellingen voor nieuwe Boeing 737 Max vliegtuigen zijn opgeschort. Boeing heeft de productie teruggebracht van 52 naar 42 vliegtuigen per maand. De afgewerkte vliegtuigen worden niet geleverd maar opgeslagen op de luchthaven van Renton.

De Boeing 737 Max8 story gaat m.i. geen goed einde tegemoet. De eerste aanpassing die Boeing voorgesteld had is afgewezen. Het tweede voorstel is goed op weg om ook afgewezen te worden. GIGO = Garbage In, Garbage Out.

De CAAC (Civil Aviation Administration of China) heeft een paar dagen na de eerste crash in Indonesia een bericht naar Boeing en de FAA (Federal Aviation Administration) gestuurd in ongewoon straffe taal om Boeing op te roepen tot onmiddellijke actie. Daar is geen reactie op gekomen, de CAAC heeft toen zelf alle piloten van alle Chinese luchtvaartmaatschappijen die met 737 Max vliegen, een aantal heel duidelijk aanwijzingen gegeven.

Het instructieboek en de training van piloten en onderhoudspersoneel voor de 737 Max mag dan wel perfect werken in de Verenigde Staten en Europa, in andere landen, vooral in landen als Indonesië en Ethiopië werkt dat systeem blijkbaar niet. Bij Boeing hebben ze dat nog altijd niet begrepen. In China hadden ze dat blijkbaar wél begrepen; al na de eerste crash.

De CARs (de Canadese Aviation Regulator) heeft al officieel aangekondigd dat ze voortaan de FAA-certificaties niet meer automatisch gaan overnemen. De CAAC (Civil Aviation Administration of China) gaat de finale “fix”  van Boeing voor de 737 Max eerst helemaal zelf controleren voor ze hun vliegtuigen in China gaan vrijgeven. De EASA (European Union Aviation Safety Agency) heeft nog geen standpunt ingenomen.

Boeing en de FAA hebben te lange tijd in hetzelfde bed geslapen. Management werd schaamteloos uitgewisseld tussen de FAA en Boeing. Boeing is in de Verenigde Staten de derde grootste sponsor van (vooral Democratische maar ook Republikeinse) kandidaten. Boeing sponsort daarnaast een aantal cruciale Amerikaanse instellingen en denktanks. Boeing heeft in de US een heel leger lobbyisten rondlopen.

Gisteren waren er vragen over Boeing in het Amerikaanse Congres. Luchtvaartmaatschappijen in Noorwegen en India zijn al op het oorlogspad. Zij hebben hun advocatenleger al uitgestuurd om van Boeing compensaties te eisen. “The potential consumer boycott which will be devastating to Boeing if it occurs; this can happen in Asia on its own, or lead by (consumer advocate) Ralph Nader in the U.S.”

Intussen worden er op de sociale media bewust gefabriceerde berichten gepost: “Has China hacked the 737Max software ?” De Chinese Comac ARJ21 Xiangfeng is geen directe concurrent voor de Boeing 737 Max. De productie van de ARJ21 is nog maar pas opgestart, vorig jaar zijn er maar 15 gemaakt, dit jaar gaat de productie verhoogd worden. China’s Comac C929 (een directe concurrent voor Boeing 737 Max en Airbus A320) is pas gepland voor massaproductie in 2027. 

Boeing CEO Dennis Muilenburg accepts the blame for the two airplane crashes:
https://eu.usatoday.com/story/money/2019/04/05/boeing-ceo-dennis-muilenburg-737-max-crash-liability/3374837002/

 Dit gaat Boeing pijn doen.

 

Frans Vandenbosch