alexandria libraryHet is alvast een titel om schrik van te krijgen, maar we kunnen werken aan de hand van een eenvoudig voorbeeld.

handen wassenRecent lazen we in de kranten dat het Covid-19 virus muteerde en nu gevaarlijker is. Eerst een woordje uitleg voor wie daar meer wil over weten, een overzicht van de medische situatie in cijfers en vervolgens enkele praktische aanbevelingen onder de noemer ‘Gezond verstand’.

covid metorietRadikal unsichere Bedrohungen wie der Einschlag eines Meteoriten oder die nächste Pandemie blenden wir aus. Die Gefahr des Klimawandels erscheint uns hingegen berechenbar. Deshalb bekämpfen wir ihn mit viel Geld. Andere Stimmen verdrängen wir.

politieke strekkingenZou er ooit een tijd bestaan hebben waar er zo veel specialisten communicatie bestonden als nu het geval is? Zouden gewone mensen niet meer in staat zijn om een positieve discussie te voeren zonder deze specialisten?

 

LavoisierHet verbaast mij nog altijd hoe perfect Lavoisier in de 18de eeuw zijn zicht op het universum formuleerde:

Rien ne se perd, rien ne se crée, tout se transforme”

LavoisierSoms zijn onze opvattingen over de wereld echt merkwaardig. We doen alsof we bij voorbeeld CO2 zouden kunnen produceren en vernietigen. Ook het artikel van Maarten Keulemans in de Volkskrant wekt die indruk daar waar hij het over de “groene aarde” heeft. Daarbij weet de mensheid al sinds twee eeuwen dat het anders is. “Rien ne se perd, rien ne se crée, tout se transforme.” zegde Lavoisier. Niets wordt geschapen, niets wordt vernietigd, alles wordt omgevormd. Dat mogen we nooit uit het oog verliezen.

mond gesnoerdWallstreet Journal, 3 oktober 2017: Postmodernistisch links is niet alleen intolerant tegenover andersdenkenden. Het is intolerant tegenover de wetenschap zelf. Wie had dat kunnen denken?

a new study showsDe kritische Amerikaanse journalist Andy Kessler haalde onlangs in The Wallstreet Journal de diarree van boeken over de psychologie van de mens door de mangel. Die boeken verkopen goed, maar in vele gevallen belazeren ze de nooddruftige lezer die op zoek is naar licht in zijn leven.