50 pak geldDeze publicatie is vooral gebaseerd op een studie van de private bank JPMorgan

Deze studie focust op de vraag waarom de dure energietransitie zo traag verloopt. De conclusie zal de media niet halen maar de ingewijden zullen er zeker hun voordeel mee doen!

crevits subsidies

Toen ik in haar persmededeling verwees naar een 'studie van Deloitte over de klimaatomslag, en zij in Knack laaiend enthousiast H2 (waterstof) aanprees als één van de hoekstenen van haar innovatief energiebeleid voelde ik een opborrelde ongerustheid. Blijkbaar ...

leap jump chasm jumping person courage man gap 934177.jpgdKabinet van viceminister-president van de Vlaamse regering, Vlaams minister van economie, innovatie, werk, sociale economie en landbouw Hilde Crevits

Persmededeling

Energiedossier 2021Deel III: Energyville studie over de kernuitstap krijgt een onvoldoende

kerncentraleTechnische analyse van de Energyville studie over de sluiting van de kerncentrales

Lees hier de beoordeling voor niet specialisten

Russian WinterThe cold winter more than doubled the price of electricity in Sweden - new supporters for nuclear power (vertaling van Zweedse bijdrage). Belgische regering rekent op import van energie om de koude dagen door te komen: duur en blind vliegen!

Energiedossier 2021Deel II referentiestudies: Vooraleer onze analyse van de Energyville studie over de sluiting van de kerncentrales te publiceren, is het noodzakelijk om eerst onze referenties te verduidelijken.

zonnepanelen 1024x445Politiek zou beter luisteren naar échte experts (artikel eerder gepubliceerd op Doorbraak.be).
Liberaal minister Bart Tommelein beleefde inertijd dat hij de eigenaars van zonnepanelen nooit in de steek zou laten. Het waren de niet eigenaars die hun gegarandeerde opbrengst betaalden.
Zéér liberale gedachte!

renewable energyDeel 1 De politieke besluitvorming

renewable energyBijlage aan deel 1 De politieke besluitvorming - Kostenstructuur van de energietransitie

Nuclear fusion windDe toekomst is een lange weg die begint met de kennis van vandaag en het zoeken naar de juiste weg. Het is géén geloof maar heel hard werken en veel kleine stapjes.

negatieve spiraalDe energiecrisis die op ons afkomt, zal voor onze nakomelingen dramatisch zijn. Niet alleen de economie en onze welvaart staan op het spel, ook de maatschappelijke ontwrichting mét mogelijks felle reacties van de straat zijn voorspelbaar. Het is een kwestie van tijd vooraleer de werkende middenklasse en de kansarmen zullen beseffen dat zij de ergste slachtoffers zullen zijn van het ontspoorde energiebeleid van de EU en onze eigen regeringen.

AustOp 1 februari 2020 verscheen in de Duitse publicatie ‘Die Welt’ een artikel met bovenstaande titel. De auteur was Stefan Aust, de uitgever van het blad.

Omwille van het elegant taalgebruik willen we al onze lezers die de Duitse taal goed beheersen de originele versie erg aanbevelen.

AustStefan Aust : Die deutsche Obsession von einem Umbau der Stromversorgung bedroht hiesige Unternehmen. Die erneuerbaren Energien sollen es nun richten. Doch wie absurd weit jenseits der Realität man sich bewegt, zeigen mehrere Beispiele.

hydrogen economy nanocomposite breakthroughDe laatste tijd is het een beetje stil geworden rond waterstof. Maar het is nog niet zo lang geleden dat ik regelmatig mensen ontmoette die me met een stralende blik vol enthousiasme vertelden hoe de ‘waterstofeconomie’ de wereld ging redden.

fog power line pylon fog überlandleitungHet 4.600 miljarden-fiasco. Een politiek onverdachte studie onthult de illusie van de energietransitie als een economische en ecologische nachtmerrie. 

Auteur: Fritz Vahrenholt.

Vertaling: Martien de Wit.

diesel griezel 02De bijdrage over Diesel wekte heel wat belangstelling en we ontvingen ook enkele commentaren die we u niet willen onthouden.


diesel griezel

Diesel lijkt dan toch zo geen griezel te zijn, maar de hogepriesters van het Groenlinks geloof slaan de dieselmotor in de ban.

 

 

 

 

doel exitDe slagzin “Kernenergie nee, bedankt” van de jaren 80 staat eigenlijk diametraal tegenover de ambitie van het IPCC (Intergovernmental Panel of Climate Change) om de wereld te redden door aan de CO2-knop te draaien. Immers, bij de vervanging van kernenergie door gas ontstaan 400 gram CO2 per kilowattuur die er bij het gebruik van kernenergie niet zouden zijn. Dit argument is stilzwijgend uit het debat verdwenen, wat suggereert dat de CO2 -uitstoot toch niet het voornaamste aandachtspunt is.

fake newsOp 29 september ll. verscheen op de website van Knack een artikel:'Moeten we politici verlossen van energiebeleid zodat ze zich kunnen concentreren op een boerkinidebat?'

Het is een bittere aanklacht tegen onze regeringen van de laatste 15 jaar. De beschuldiging is niet zozeer dat die ons hebben opgezadeld met een totaal onwerkbare en ook onoplosbare energiesituatie, maar dat ze geen kordate komaf hebben gemaakt met de vervanging van de kerncentrales.

280px Calle Larga at night during power cutHet Planbureau heeft even nagerekend en vastgesteld dat het in november nipt wordt met onze stroombevoorrading. Het is niet meer uit te sluiten dat, ook zonder extreme weersituaties, er tekorten zullen ontstaan die tijdelijke afschakelingen van de elektriciteit in grotere landsdelen noodzakelijk zullen maken. De reacties daarop heb ik als bijzonder onheilspellend ervaren.