Fyra V250 4806Waarde lezers,

U zal zich ongetwijfeld nog de mislukte aankoop van de FYRA-treinen herinneren.

f 35 vrtBelgië en Nederland kochten het Amerikaanse gevechtsvliegtuig  F35A toen het nog niet operationeel was. Op basis van beloftes die tot op vandaag niet konden waargemaakt worden. Twintig jaar kinderziektes?

F 35 Money 4 copy

Dossier vervanging F-16: De vervanging van de F-16 is een complex dossier maar toch boeiend voor een ruimer publiek. Terwijl het evident is dat de regering beslist over de al of niet vervanging van de F-16, en de defensieminister herhaaldelijk verklaarde nog geen keuze gemaakt te hebben, is de vraag wie beslist over welk vliegtuig aangekocht wordt helemaal niet evident: de generaal, de wapenlobby of toch de minister? Een poging tot verduidelijking.

Gert leest

GERARD DE BEUCKELAER - Voorspellingen zijn zeer moeilijk, vooral als het over de toekomst gaat. Over Pax Americana en oranje F-35A.

 

 

Tom SauerTOM SAUER – Veiligheid en Defensie van de Nederlanden in tijden van terreur. Een gedeelde bekommernis (UAntwerpen)

Tim VandenputMARC RABAEY – Voor Tim Vandenput (lid Kamercommissie Defensie, Open Vld) is de F35 als vervanger voor de F16 geen uitgemaakte zaak. België moet kiezen voor proven technologies en zich toeleggen op innovaties en business accelerators in het domein van de drones.

LIEUTENANT GENERAL CHRISTOPHER C. BOGDAN USAFHet slechte nieuws dat generaal Christopher Bogdan, verantwoordelijk voor het programma JSF/F35, had voor de Amerikaanse senatoren, staat in schril contrast met de marketingpublicaties van vliegtuigbouwer Lockheed Martin.

herman matthysIn een opmerkelijke bijdrage pleit professor Herman Matthijs voor een snelle politieke keuze van de opvolger voor de F16. Anders zal het ons duur te staan komen. Hierbij gaat hij echter kort door de bocht.

maxresdefaultGerard De Beuckelaer analyseert de stealth-capaciteit van de F35 en  antwoordt op de marketing van Lockheed Martin. Dit artikel bespreekt de militaire en politieke betekenis van zijn wetenschappelijke analyse.

412th Test Wing F 35 Lightning IIVoor het dossier over de vervanging van de F16, vroegen wij ons af of de stealth-capaciteit van de opvolger wel zo belangrijk is als de constructeur Lockheed Martin beweert. Vooral omdat deze capaciteit ook nadelen heeft.

Belgian F 16 at 2007 Falcon Air Meet in Azraq De aankoop van hoogtechnologische gevechtsvliegtuigen biedt de kans om een graantje mee te pikken. Een interview over de economische return met generaal majoor vlieger b.d. Karel Vervoort.

612th Tactical Fighter Squadron General Dynamics F 16A Block 15H Fighting Falcon 81 0790In een vorig artikel vroegen we ons af of één vliegtuigtype voor verschillende opdrachten wel een goed idee was. In deze bijdrage onderzoeken we welke opdrachten belangrijk zijn voor de Belgische Luchtmacht en welk vliegtuig daarvoor nodig is.

medium Peter Paul de Waal 2 In een vorig artikel zochten we naar de redenen voor de Amerikaanse keuze voor één vliegtuigtype (herlees hier). In deze bijdrage vragen we de Nederlandse gewezen politiek analist en adviseur Peter Paul de Waal of dat wel een goed idee is.

F16

In een vorig artikel presenteerden we u de gedoodverfde opvolger van de F16, de Joint Strike Fighter (JSF)  of F35 Lightning II. In een volgende reeks bijdragen onderzoeken we of de JSF ook de beste keuze is voor België.

01 02 three F35De gedoodverfde kandidaat als opvolger voor de F16 is de Joint Strike Fighter (JSF) of F35 van Lockheed Martin. Een exclusief gesprek met Yung A. Le, Director Development – Northern Europe, over de kostprijs en nog veel meer.

01 06 missileHet voornaamste nieuwe kenmerk van de Joint Strike Fighter of F35 van Lockheed is de ‘stealth’ capaciteit. Onzichtbaarheid en dat hebben ze zopas met succes bewezen.

PT F35PIERRE THERIE – Binnenkort moet België een vervanger kiezen voor het huidige F16 gevechtsvliegtuig. Wordt het een keuze op basis van rationele argumenten of een zeer dure politieke (koe)handel?

Subcategories

Eigen artikels over de vervanging van F-16

Artikels van derden gerelateerd aan de Vervanging van de Belgische F-16