zum kotsenHet was niet mijn bedoeling om in juli nog een stuk in Doorstroming te schrijven, maar wat met de afgetreden parlementsvoorzitter gebeurd is, is zo ergerlijk dat ik me verplicht zie het uit te schreeuwen.

Het overvloedig consumeren van geestrijk vocht door de vorige parlementsvoorzitter was verkeerd, maar op dat punt bevindt hij zich in het gezelschap van vele Vlamingen van alle beroepsgroepen, journalisten incluis. Dat vergoelijkt niet, maar is als nieuwsfeit niet meer waard dan een simpele vermelding.

Naar aanleiding van een uitzending van het programma 'De Afspraak' op Canvas stuurde ik een vraag naar de ombudsman. Het resulteerde in een interessante correspondentie die we onze lezers niet willen onthouden.

HagarFake News is een raar beestje. Zopas kreeg Barack Obama een podium in Zuid-Afrika en had het onder meer over een politicus die na een leugen gewoon doorgaat met liegen. Wie anders dan zijn opvolger Donald Trump? En wat met de heisa toen Trump op de persconferentie de indruk gaf Poetin zeer ter wille te zijn en aanleiding gaf tot groot misbaar in Washington, Zuid-Afrika en Brussel.

DWO BTW Spoerr jpgKathrin Spoerr - Zou nu echt “heel de wereld” de Amerikaanse president Trump uitlachen, zoals “Der Spiegel” beweert? Een dergelijk denken is propaganda en herinnert aan de DDR. Dat is het tegendeel van democratie. (Die Welt)

 

 

de telegraafROB HOOGLAND (De Telegraaf) Je kunt veel over De Telegraaf zeggen, maar niet dat de krant aarzelt om politiek incorrecte onderwerpen aan te roeren. Alle andere Nederlandse dagbladen beginnen daar niet of nauwelijks aan, net als onze publieke omroepen. De Telegraaf neemt daarmee nog steeds een unieke positie in.

trump excocismMarcus Somm vertaling van zijn bijdrage over falende media. Het gaat om een artikel over de NYT dat de waan van de dag overleefde en niets aan relevantie inboette ook al dateert het van maart 2017.

truth liesDit is het aangekondigde tweede deel over de opiniejournalistiek in Vlaanderen. (lees hier deel 1). Ditmaal onderzoeken we in welke mate onwetendheid oorzaak is van misleidende opiniejournalistiek.

Baas GansendonckDe angst van politici voor de media heeft een verlammende invloed op wat ze nog durven doen. Want, zonder de steun van Baas Gansendonck is er geen maatschappelijk draagvlak.

P1010268Tijdens een onderzoek naar de evolutie van De Standaard (DS) merkte ik enkele markante wijzigingen op die zich situeerden in de periode dat Peter Vandermeersch hoofdredacteur was (1999 – 2010); nu hoofdredacteur van NRC Handelsblad. De foto:Kleiner tabloid formaat levert méér promotieruimte in krantenwinkel.

 

telescope personHet is intussen algemeen bekend: Knack en co nemen geen online-commentaren van lezers meer op. Dat kost teveel tijd aan moderering en bestrijding van misbruik. De journalistieke capaciteit die hierdoor verloren gaat, kan beter besteed worden aan een essentiële taak: lezers informeren en kennis laten maken met verschillende stemmen ‘die wij interessant en relevant vinden’. Er is te veel nepnieuws en dat heeft zware gevolgen.

 

thevissen VRT DSMediaspecialist Frank Thevissen publiceerde op Youtube een videomontage waarin hij de verschillen aantoonde tussen de beelden van de VRT en VTM naar aanleiding van de rellen in Brussel. Dit filmpje werd overgenomen door de nieuwsites van verschillende kranten en enkele N-VA politici zorgden voor verdere verspreiding. Voldoende reden voor de hoofdredacteur van het VRT-Nieuws om de snode criticus de mond te snoeren.

1280px De StandaardIn een opmerkelijk essay zet Tom Naegels, ombudsman van De Standaard, zich af tegen de kritiek op zijn krant. Met deze vlucht vooruit schermt hij de redactie af van haar grootste probleem: omgaan met andere opinies.

Bashar Assad 17 12 15. 1Aan de hand van drie beeldreportages tonen we aan dat de mainstream media een loopje met de objectiviteit over Syrië nemen.

xr7393 schokgolf door eventsector na aanslagen parijs NVA‘Parijse bom onder N-VA-model’, schrijft Bart Sturtewagen in De Standaard (27/11). Zijn conclusie: ‘Onze buurlanden geloven niet meer dat de verwaseming van België onschadelijk is.’

adrownedsyriankidshowthehorrificplightofrefugees1 1441268929Welke emoties zijn er niet losgebarsten door de verdrinkingsdood van een driejarig kind. "De (Westerse) wereld heeft gefaald!", schreeuwen de mainstream media. Is dit zo? Werd de foto, en dus de emoties van de mensen niet door diezelfde media misbruikt?

 

 

Bandwidth poco PrtDe waterdragers van de macht doen er alles aan om de publieke opinie dom te houden. Het ontslag van Karl Drabbe is slechts een onderdeel van deze stille evolutie waarvoor Vlaanderen een zware prijs zal betalen.

Mia DoornaertOver grootmoeders, dolle mina’s en zelfs Benidorm Bastards, valt ook een zinnig verhaal te vertellen. Even leentjebuur spelen, met dank aan Mia Doornaert (in De  Standaard 9/3)

ombudsmanNaar aanleiding van de publicatie in DS van de kritiek op klimatoloog van Ypersele, reageerde Tom Naegels, ombudsman van DS: De  kritiek kreeg volgens hem teveel aandacht. Een reactie via een Open Brief.

pers Van MolWanneer een krant niet alleen reclame voert met de vermelding ‘verwacht het onverwachte’ maar die ook waar maakt, zou de verslaggeving en het verhoopte debat na de aanslagen in Parijs heel anders gelopen zijn.